Friday, October 22, 2010

~facebo0okaholic~


~ wahai faceb0ook ~
waspada dengan facebook, twitter etc... semoga konsisten dan berpanjangan.. hindari maksiat,, hindari umpatan.. hindari pengeluaran katakata sumbang dari mulut sendiri bila melihat profile sahabatsahabat.. hindari gelengan kepala sendiri bila merekamereka jahil agama, bila melihat perubahan terbalik diri mereka , bila kealpaan diri mendatang, bila mereka menyatakan dan mengaksikan cinta pada cintacinta mereka, hindari cucian mata dengan pics yang entah apeape, bila kebaikan mereka dinaikkan, bila kejahatan mereka diperkatakan, hindari mata dari melihat segala macam postpost dan postpost cintacinta yang dipostkan sahabatsahabat yang lari dari maknanya, hindari segala pesananpesanan yang melalikan diri, hindari diri dari menimbulkan fitnah, hindari segala macam kejahatan.. mungkin facebook bukan caraku bernasihat..tidak mampu.. Astaghfirullah al-Azim..think about the future.. huhuhuahuahua..moga tiada lagi mulut sendiri berkata buruk, moga tiada lagi diri bersangka buruk, kurangkan masa berfacebook, tingkatkan masa dengan surat cinta Allah, tambahkan masa menghafal juz Amma, tambahkan masa bersama bukubuku islami, banyakkan masa bersama keluarga tersayang..moga ia berpanjangan..amin..
facebookaholic --> dauraholic, usraholic, bookaholic,,ukhwaholic, hee (^__^)v

facebookaholic --> blogaholic  (^__^)v


“umatku ini dalam keadaan yang baik, kecuali merekamereka yang meng'iklan'kan kemaksiatan mereka”

Sesungguhnya Allah SWT itu Maha Melihat dan Maha Mengetahui. Bahkan Allah SWT telah menetapkan dua orang malaikat Raqib dan 'Atid bagi memantau dan mencatat setiap masa yang kita lalui dan amal yang kita perbuat baik secara terang atau secara tersembunyi hatta di dalam hati dan fikiran kita sekalipun. Kesemuanya itu akan ditanya oleh Allah SWT dan akan dinilai di hadapan para Anbiyak dan sekelian Mukminin. 


Ya Allah, tunjukkanlah kami jalan yang lurus, ke jalan yang diredhaiMu..


~ refinement of soul need to be done ~


***************************************************

5 comments:

 1. huhu..i used to be a facebookaholic..spending more tyme with 'beloved' facebook everyday everytime.. just watching their updates and not even a single action taken is wasting tyme..
  huhu ape saye cakap ni? huahuahua..

  ReplyDelete
 2. nak tiru boleh tak, kak alitays???

  ReplyDelete
 3. ouh.. saya pun begitu juga..
  dah delete dah bulan jun hari tu..

  tp, skrg mula merasakan keperluannya semula..
  ouh! bagaimana?

  libang-libu hatiku.. (>_<)

  ReplyDelete
 4. akak deactive je kan?
  hm kalau nak buat betul2... meh delete aje..


  http://matitupasti.blogspot.com/2010/06/cara-mendelete-akaun-facebook.html

  (^_^)

  ReplyDelete
 5. huhu,, mcm x kuat iman lagi nak delete betulbetul.. hmm.. insyaAllah.. jazakillah (^__^)

  ReplyDelete