Tuesday, January 13, 2015

musa v.02

aku belajar dari tukang sihir itu.

Taha. dalam surah Taha ada menyebut cerita tentang nabi musa dan tukang sihir firaun. Allah perintahkan nabi musa untuk menyeru firaun kepada Allah. dengan kelembutan. melalui mukjizat dari Allah dimana tongkat nabi musa berubah menjadi ular. kehebatan mukjizat itu telah menyentuh hati tukangtukang sihir firaun. setelah sekian lama mereka dalam bidang sihir, tiada terjumpa sesuatu yang hebat seperti itu. dan sungguh, hati manusia, saat diterpa dengan cahaya Allah, mereka terus berubah secara total, membuang ubun-ubun kekafiran yang ada pada diri dan terus tunduk pada Allah. mereka tidak takut pada yang lain selain Allah.

begitulah mereka. saat hati diisi hidayah Allah, lantas terus putih bersih dan bersinar hati itu dari sebarang cela.

bila Allah memerintahkan musa dan harun untuk pergi berdakwah kat firaun, musa sedikit gementar dan takut. takut diseksa. kerana memikirkan firaun itu sangat berkuasa. namun, Allah memujuk nabi musa. 

Allah berfirman: "Janganlah kamu takut, sesungguhnya Aku ada bersama-sama kamu; Aku mendengar dan melihat segala-galanya. [Taha:44]

Allahuakhbar. dalam setiap saat kita berdakwah. Allah bersama-sama dengan kita.  bila kita menyantuni seseorang kerana Allah, untuk Allah dan kepada Allah, maka segala yang keluar dari mulut kita itu direct dari Allah.


Mereka berkata: "Wahai Musa! Engkaukah yang akan mencampak lebih dahulu atau kamikah yang mula-mula mencampak?" 

Nabi Musa menjawab: "Bahkan kamulah campak dahulu". Tiba-tiba tali-tali mereka dan tongkat-tongkat mereka terbayang-bayang kepadanya seolah-olah benda-benda berjalan, disebabkan sihir mereka.  

Maka yang demikian menjadikan Nabi Musa merasa takut sedikit dalam hatinya. 
Kami berfirman kepadanya: "Janganlah engkau takut (wahai Musa)! Sesungguhnya engkaulah yang tertinggi mengatasi mereka dengan kemenangan.  

"Dan campakkanlah apa yang ada di tangan kananmu, nescaya ia menelan segala (benda-benda sihir) yang mereka lakukan, kerana sesungguhnya apa yang mereka lakukan itu hanyalah tipu daya ahli sihir; sedang ahli sihir itu tidak akan beroleh kejayaan, di mana sahaja ia berada". 

(Nabi Musa pun mencampakkan tongkatnya yang terus menelan segala benda sihir mereka), maka keadaan yang demikian menjadikan ahli-ahli sihir itu segera merebahkan diri sujud sambil berkata: "Kami beriman kepada Tuhan yang mengutus Nabi Harun dan Nabi Musa".   

Firaun berkata: "Patutkah kamu beriman kepada Musa sebelum aku memberi izin kepada kamu? Sesungguhnya dia lah ketua kamu yang mengajar sihir kepada kamu. Oleh itu, demi sesungguhnya, aku akan memotong tangan dan kaki kamu dengan bersilang, dan aku akan memalang kamu pada batang-batang pohon tamar; dan demi sesungguhnya kamu akan mengetahui kelak siapakah di antara kita yang lebih keras azab seksanya dan lebih kekal". 

Mereka menjawab: "Kami tidak sekali-kali akan mengutamakanmu daripada apa yang telah datang kepada kami dari mukjizat-mukjizat yang terang nyata, dan (tidak akan mengutamakanmu daripada) Tuhan yang telah menjadikan kita semua. Oleh itu, hukumkanlah apa sahaja yang engkau hendak hukumkan, kerana sesungguhnya engkau hanyalah dapat menghukum dalam kehidupan dunia ini sahaja. 

"Sesungguhnya kami telah beriman kepada Tuhan kami, supaya diampunkanNya kesalahan-kesalahan kami, dan dosa-dosa sihir yang engkau paksakan kami melakukannya. Dan Allah jualah yang lebih baik dan lebih kekal balasan pahalaNya. 

[taha:65-73]    


Allah yang memiliki segala kekuatan. itulah yang menguatkan musa untuk berhadapan dengan kehebatan sihir-sihir tersebut. bila dicampak tongkat nabi musa, ia berubah menjadi ular yang membaham semua sihir-sihir tu. bila tukang sihir melihat kehebatan nabi musa,  maka yakinlah mereka. mereka tahu yang nabi musa bukan calang-calang orang. sungguh, dialah penyampai kebenaran, utusan dari yang Maha Kuasa.   

keajaiban iman tukang sihir sangat teserlah. perubahan extreme mereka sangatlah perlu kita kagumi. saat hidayah Allah menyerap ke dalam hati mereka, mereka tidak lagi takut pada firaun yang nanti pasti akan mengamuk, kerana meyakini, ada yang lagi power dari firaun, iaitu Allah. dan mereka meyakini, sungguh, azab Allah sangat pedih. mereka terus menyembah dahi ke bumi, sujud pada Allah kerana syukurnya mereka pada Allah.

sungguh, apa lagi yang kita inginkan di dunia selain hidup berlandaskan jalan Allah, Allah meredhai segala usaha kita,  dan agar Allah mengampunkan dosa-dosa kita yang lalu.0 comments:

Post a Comment